Arboga

Sanering på Prästgärdet i Arboga

I Arboga går man nu vidare med planerna på att sanera tomten på bostadsområdet Prästgärdet. Det handlar om tomten där industrin Tekniska Hårdkrom hade verksamhet fram till 1967.

– Det är bra att de sanerar, för det är ju så pass nära där vi bor. Först tänkte man att det är nog ingenting. Men de har ju gjort tester och det finns ju faktiskt. Det säger Ebba Pettersson, som bor granne med den förorenade tomten.

En analys har visat på höga halter av krom i marken, men även bly, koppar nickel zink, och trikloretylen. Enligt länsstyrelsen är tomten ett av länets 32 klass-1-områden, vilket är den värst förorenade kategorin.

Det var industrin Tekniska Hårdkrom som hade sin verksamhet här fram till 1967, de tillverkade kastruller bland annat. Det förorenade området har visat sig vara något större än väntat, och därför blir det också dyrare än väntat att sanera.

Arboga kommun har fått pengar drygt 11 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att ha råd med saneringen. Kommunstyrelsens arbetsutskott har förordat att man ska sanera. Det som fattas nu är kommunstyrelsens klartecken, därefter sätter man i gång med upphandlingen.

Men alla är inte helt övertygade om att man måste sanera. Berit och Jörgen Hahne bor också granne med tomten.

– Jag tycker det är onödigt. Jag tror itne det är någon större fara så här många år efteråt, säger Jörgen Hahne.

– Barnen har lekt här i alla år. De har inte tagit någon skada av det, säger Berit Hahne.