KU får inte ut mörklagda handlingar

0:12 min

Regeringskansliet har plockat bort känsliga dokument ur diariet som rör Saudiaffären. Nu bekräftar konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson att handlingarna hållits hemliga även för KU.

– Vi har begärt alla handlingar som har relevans i det här ärendet och vi har också fått mängder med handlingar men den här handlingen som är viktig den har vi inte fått, säger han.

I morse avslöjade Ekot att det finns dokument som visar att regeringskansliet informerades om att FOI planerade använda ett bulvanföretag för att leda projektet med vapenfabriken i diktaturen Saudiarabien.

Det här är känsliga handlingar eftersom regeringen hävdat att försvarsdepartementet inte visste något om bulvanföretaget innan det stoppades av FOI.

Men de här dokumenten - som enligt grundlagen ska diarieföras - har alltså rensats bort.

Just nu pågår en granskning av ministrarna i riksdagens konstitutionsutskott, KU. Utskottet har rätt att ta del av alla handlingar, även de hemligstämplade. Men inte heller KU har alltså fått handlingarna. Ordförande Peter Eriksson säger att det här är allvarligt och riskerar skada hela systemet.