P4 kollar vuxenmobbning

Kommunal ser kritiken från mobbade som ett misslyckande

1:16 min

Personer som blivit mobbade på arbetet har blivit uppmanade av facket att säga upp sig. Siw Karlsson, Kommunals ordförande i mellersta Norrland, svarar nu på kritiken som kommer från medlemmar och säger att varje sånt fall är ett misslyckande.

P4 Jämtland har tidigare berättat om en kvinna från Strömsunds kommun som blev mobbad på sin arbetsplats i nästan sju år. Hon vände sig till sitt fackförbund Kommunal för att få hjälp, men det fick hon inte.

– Jag fick höra att det enda rätta var att byta jobb, så jag hade inget stöd från facket över huvud taget och inte utav min chef heller, säger Anna som egentligen heter något annat.

Och hon är inte ensam om att ha fått den uppmaningen från fackförbudnet Kommunal. Yvonne Axelsson blev mobbad på sin arbetsplats i fyra månader.

– Tillslut pratade jag med facket och den mannen rekommenderade mig att säga upp mig, han sa att det fanns så mycket arbete inom vården så det var inga problem, säger Yvonne Axelsson.

Ett misslyckande
Siw Karlsson, Kommunals ordförande i länet, säger att varje fall där en medlem känner att facket inte hjälpt till är ett misslyckande.

– Vi som fackförbund ska inte säga åt dem att säga upp sig för då gör vi något som facket inte är till för, för vi ska hjälpa våra medlemmar. Är det så att medlemmarna upplever att vi inte hjälp dem , då beklagar jag det och varje sånt fall är ett misslyckande och det måste vi ta lärdom av, säger Siw Karlsson.

Men hon säger också att det ibland inte finns någon annan lösning för den mobbade än att lämna sin arbetsplats.

– Min uppfattning är inte att vi i första skedet säger att de ska sluta sitt arbete, men när vi tömt alla möjligheter så kan det vara så att det bara är det som återstår, men då försöker vi också att hjälpa till att till exempel hitta ett nytt arbete.