"Lilla hjärtat representerar förtrycket av svarta"

1:52 min

Stina Wirséns tecknade gestalt Lilla Hjärtat, en kolsvart figur med flätor och stora vita läppar, har kritiserats och debatterats flitigt i höst. Wirsén har själv sagt att hon slutat teckna figuren. Nu har frågan landat i USA hos tecknaren, curatorn och docenten John Jennings som tagit initiativ till ett upprop. Jennings reagerade när han såg trailern till Stina Wirséns film "Liten skär och många små brokiga" där Lilla Hjärtat finns med.

- Det här är en pikaninny alltså en rasistisk stereotyp av svarta barn och som sådan saknar den verklighets grund. Det är en av vita påhittad figur som bygger på den vites bild av det svarta barnet, säger John Jennings när Kulturnytt ringer upp honom.

Att säga att den är en del av ett mångkulturellt projekt stämmer inte eftersom den inte representerar något annat än förtryck av svarta fortsätter han.

John Jennings som är docent i bildkonst vid universitet i Buffalo blev kontaktad av skribenten Oivvio Polite och tecknaren Joanna Dranger som ville att han skulle titta på Lilla hjärtat utifrån sitt perspektiv. Han är noga med att poängtera att Stina Wirsén är en duktig tecknare men att den här gången blev det inte så bra.

- Det här är en mycket problematisk bild, mina kollegar förstod inte heller, handlar det om en protest eller vad? Ingen kunde tro att den skulle vända sig till barn, säger Johan Jennings. Om något liknande hade publicerats i USA hade det blivit ramaskri.

Stina Wirsén har svarat på kritiken med att hon lutar sig mot den karibiska bildtraditionen och inte den afro-amerikanska där pikaninnyn är så kontroversiell men John Jennings menar att det svaret inte håller för bildtraditionerna hänger ihop. Och att man som tecknare har ett ansvar och då kan man inte bortse från det historiska bagage som bilden bär på, säger han.

John Jennings har skickat vidare Lillla hjärtat till konstnärer och tecknare i USA i ett upprop för att stoppa rasistiska bilder från att säljas till barn.