Överenskommelse om vapenvila i Gaza klar

1:27 min

Efter åtta dagar av intensiva attacker har Israel och Hamas kommit överens om en vapenvila. Vapenvilan annonserades i Kairo på onsdagskvällen av USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

– USA välkomnar i dag avtalet för en vapenvila i Gaza och för att den ska hålla måste raketattackerna upphöra och ett bredare lugn återvända, sa Hillary Clinton.

De senaste åtta dagarna har våldet mellan parterna eskalerat snabbt och mer än 150 personer har dödats, de allra flesta i Gaza. Efter att Israel förra onsdagen utförde en riktad attack mot en av Hamas högsta befälhavare har grupper i Gaza svarat med att skjuta raketer mot Israel, samtidigt som Israel flygbombat mer än tusen mål i Gaza.

Enligt överenskommelsen ska Israel upphöra med alla fientligheter på land, till sjöss och från luften och den palestinska sidan ska sluta med raketattacker mot Israel och attacker vid gränsen.

Men många är skeptiska till hur stabil vapenvilan egentligen är. Båda parter försöker ikväll beskriva sig som vinnare.

I Jerusalem förklarar premiärminister Benjamin Netanyahu varför Israel angrep Gaza.

– Efter många terroristattacker beslutade sig regeringen för att inleda den här operationen, sa Netanyahu.

Men den israeliske premiärministern sa på kvällen att han gått med på en vapenvila för att låta israelernas liv återgå till det normala, men medgav också att han vet att det finns medborgare i Israel som väntar sig ett hårdare militärt ingripande och att det kan komma att krävas framöver.