150 gånger per dag - så ofta tittar vi på telefonen

2:08 min

Mobilmarknaden växer så det knakar. Och trafiken i näten fördubblades det senaste året. I år finns det nästan ett abonnemang per invånare i världen, och 2018 finns det fler abonnemang än människor. Det framgår av en rapport från telekomföretaget Ericsson om mobilmarknaden.

Men det kanske mest häpnadsväckande är hur en smartphone-användare beter sig, säger Greger Blennerud på Ericsson Networks:

– Det första man gör innan man kliver ur sängen är att använda sin smartphone och det är det sista man gör innan man slocknar. Och däremellan är det ungefär 150 gånger som en normal smartphoneanvändare använder sin telefon till icke telefonerande, säger han.

Man kan med en blinkning åt gamla bilbanners säga att smart-mobil-användare gör det 150 gånger per dygn. Alltså att man tar fram den och tittar på den eller klickar på den.

Det är sociala medier som gör att folk inte kan låta bli sin smarta mobil. För det visar sig att man gärna facebookar eller twittrar om vad man just har sett eller ser på tv, eller vad det nu är man tittar på, kanske hur årets julgran håller på att resas.

Här på Sveriges Radio har många twittrat om just det. Att julgranen nu har kommit upp i radiohusparken.

Det här beteendet är manna för företagen, som säljer tekniken och prylarna. Vid slutet av 2012 beräknas det finnas 6,6 miljarder abonnemang. Nästa år 7,5 miljarder, mer än ett per invånare på jorden, och 2018 9,3 miljarder abonnemang. Kina driver tillväxten, som i så många andra branscher.

Redan nu märks det hur trångt det börjar bli i näten, det går långsammare, och snart måste utbyggnad och uppdatering ske. Genomsnittlig nedladdningshastighet är idag 1,3 megabit/sekund. Bakom det värdet ligger 170 miljoner mätningar, globalt.

Stort hopp knyts till den kommande tekniken, LTE eller 4G, då allt ska gå mycket snabbare. Enligt Ericssons prognos ska det finnas 1,6 miljarder 4G-abonnemang 2018:

- Vi ser tydligt hur smarta telefoner börjar bli en del av vår vardag, säger Greger Blennerud på Ericsson Nerworks.