Dansk haschlegalisering väcker oro

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensens (S) planer på att göra hasch lagligt väcker oro i de skånska kommunerna, skriver Sydsvenskan.

Nu har 19 skånska kommunalråd och regionrådet Anders Åkesson (MP) skickat ett brev med en protest till Jensen.

– Det är en uppenbar risk att fler barn och ungdomar kommer över drogen om den säljs i statliga butiker i Köpenhamn. Drogen blir legitimerad, säger Åkesson till tidningen.

Frank Jensen förde i en artikel i Politikken i september fram kravet på en treårig försöksverksamhet med reglerad försäljning av hasch och möjligen också marijuana i Köpenhamn. Enda begränsningen är att köparen måste ha fyllt 18 år.

– Inte för att jag vill att fler ska röka hasch, inte för att det är ofarligt. Men hasch måste betraktas som ett rusmedel som vunnit insteg i vår kultur, som alkohol. Många som började röka hasch som unga är i dag vuxna med ett förnuftigt förhållande till drogen, de röker kanske en - två gånger i veckan, sade Jensen i en tidigare intervju med Sydsvenskan.

Hur försöksverksamheten kan utformas konkret ska diskuteras på en kommunalt finansierad haschkonferens i vår.

Frank Jensen är tidigare forsknings- och justitieminister och nuvarande vice partiordförande i Socialdemokraterne efter förlusten i partiledarstriden mot statsminister Helle Thorning-Schmidt 2005.

TT