P4 kollar vuxenmobbning

Ingen rättvisa kring mobbning på arbetet

1:25 min

Det är den mobbade som förlorar i en mobbningssituation. Det säger Torsten Heinberg, som jobbar på Arbetsmiljöverket med mobbning och kränkande särbehandlingar i arbetslivet. Enligt honom slutar det oftast med att den mobbade säger upp sig.

– Att saker och ting är rättvisa och att det är den gode som segrar, tyvärr är det inte så. Vi får göra vad vi kan för att överleva och då kan det ibland innebära att vi får lämna en arbetsplats trots att vi egentligen inte vill det, säger Torsten Heinberg.

Arbetsmiljöverket där Torsten jobbar är den myndighet i Sverige som ska se till att arbetsgivare följer arbetsmiljölagen. På myndighetens hemsida står det bland annat: Arbetsmiljöverkets inspektionsbesök syftar till att stärka arbetsplatsens egen förmåga att förebygga risker.

Tycker du att ni på Arbetsmiljöverket gör tillräckligt för de personer som blir trakasserade på sitt arbete?

– Vi företräder inte enskilda personer, säger han.

Men om man ser till en hel grupp, mobbning i arbetslivet?

– Vi försöker ju dels komma med råd om hur man kan gå tillväga, det har vi bland annat på vår hemsida, säger Torsten Heinberg.  

Men problemet är egentligen inte vad Arbetsmiljöverket gör utan att de överhuvudtaget gör det. Det finns nämligen för då inspektörer för att myndigheten överhuvudtaget ska upptäcka att det finns mobbing på arbetsplatser.

– Vi kommer aldrig att med den bemanning som vi har i dag att räcka till för alla arbetsplatser. Men vi gör ju prioriteringar, säger Torsten Heinberg.

Johanna Nyman
johanna.nyman@sverigesradio.se