Stora Journalistpriset till Ekots reportrar

1:20 min

På torsdagskvällen delades Stora Journalistpriset ut på Operakällaren i Stockholm. Ekots Bo Göran Bodin och Daniel Öhman fick priset för "årets avslöjande" för Saudiaffären.

Nomineringen för priset för årets avslöjande var följande: "för att de avslöjat hur makthavarna med ljusskygga metoder försökte dölja en vapenaffär som inte tålde att ses".

Det var i mars i år som Bo Göran Bodin och Daniel Öhman påbörjade sin rapportering om att den svenska myndigheten FOI i största hemlighet hjälpte Saudiarabien med förberedelser för att bygga en avancerad vapenfabrik. 

– Det känns fantastiskt. För vad det här handlade om från början var ju att vi kunde visa hur regeringen faktiskt förde svenska folket bakom ljuset och det känns extremt fint att Stora Journalistpris-juryn tyckte att det var viktigt också, sa Bo-Göran Bodin efter prisutdelningen.

Han sa också att ett pris som detta betyder mycket för framtiden.

– Det här blir ju ett erkännande från dem i branschen också. Att det är fler som tycker att det här är viktigt. Och det känns bra för oss och jag tror att det kommer bli lättare för oss att hänga kvar i den här historien och visa det verkliga ansvaret som finns här för det är otroligt många frågor som återstår i det här.

Sex reportrar på Svenska Dagbladet blev årets förnyare för, en karta på webben där läsarna kan skriva in bostadsräntor och jämföra med andra.

Årets berättare blev Carina Bergfeldt på Aftonbladet för reportaget , om massakern på Utöya.

Medicinreportern Inger Atterstam tilldelades Lukas Bonniers Stora Journalistpris med motiveringen "för att hon aldrig sockrar medicinen".

Ekot