24MAS-sparare kan förlora alla sina aktier

2:00 min

Många av de omkring 1 800 småsparare som tror sig ha blivit lurade att investera mer än en halv miljard kronor i it- och medieföretaget 24MAS riskerar nu att förlora sina aktier i bolaget före årsskiftet. Finansföretaget Anea har skickat kravbrev med hot om annullering till dem som inte betalat för den kapitalförsäkring som aktierna sitter fastlåsta i.

Tobias, en av småspararna, är kritisk mot att Anea inte har bättre förståelse för att det pågår en brottsutredning mot 24MAS.

– Jag har varit i kontakt med Anea och krävt att vi inte ska behöva betala in några avgifter tills den här saken är utredd.

Anea, som administrerar den kapitalförsäkring som småspararna i Göteborg har sina 24MAS-aktier i, är inte villig att kompromissa. Detsamma gäller försäkringsbolaget Victory Life som är Aneas uppdragsgivare.

Många småsparare tycker sig ha hamnat i en märklig situation. Inte nog med att de tror sig ha förlorat stora delar av sina besparingar genom att köpa aktier i 24MAS, de måste dessutom löpande betala avgifter på tusentals kronor till bland annat Anea.

För Anea har 24MAS varit en tung och viktig intäktspost de senaste åren och företagets vd Peter Sarand menar att småspararna måste betala sina avgifter, trots det rådande läget.

– Om man handlar någonting så måste man betala för sig och det gäller även om man har köpt en försäkring, säger Sarand.

Många småsparare är nu i valet och kvalet om de ska ge upp sin investering och låta försäkringsbolaget annullera aktierna, eller fortsätta att betala tusentals kronor varje kvartal. De som väljer att sluta betala blir troligen av med sina aktier lagom till nyår.

Ytterligare en källa till irritation är Aneas värdering av aktierna i 24MAS. Anea menar att de marknadsmässiga värdet är 26 kronor, vilket innebär att småsparare som bara betalade åtta kronor för sina aktier ändå får betala avgifter som om aktierna vore värda 26. Aktier som i nuläget inte ens går att sälja.

Tobias, som betalat 17 kronor för sina aktier, tycker att Aneas värdering är märklig.

– Jag är helt maktlös i och med att de värderar aktien till ett värde som nästan verkar påhittat, säger Tobias.