Vargattacken på Kolmården

Kolmårdens djurpark bör åtalas

1:12 min

Arbetsmiljöverket i Linköping begär att åklagare ska väcka åtal mot Kolmårdens djurpark för dödsolyckan i djurparken i somras då en kvinnlig djurskötare omkom efter att ha blivit attackerad av vargar.

Åtalsanmälan lämnades in i går och arbetsmiljöverket anser att det finns vissa omständigheter som bör utredas vidare. Nu är det upp till åklagare att ta ställning till om åtal ska väckas mot Kolmårdens djurpark.

– Vi har sett att det finns vissa omständigheter i den här händelsen som bör utredas vidare. Sedan får polisutredningar och åklagarens egen utredning ligga till grund för ett eventuellt åtal. Nu är det åklagaren som har bollen, skulle jag vilja säga, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist på Arbetsmiljöverket i Linköping.

Någon på Kolmårdens djurpark har alltså inte gjort det som borde ha gjorts?

– Vi ifrågasätter om inte vissa omständigheter ska belysas ur den här åtalssynpunkten. Sedan får vi ju se vad åklagaren tycker, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.

Kan du precisera vad ni anser att Kolmården inte har gjort?

– Jag går inte in på de delarna därför att den här utredningen ligger med förundersökningssekretess, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.