Sverige

"En köpfri dag" uppmärksammar överkonsumtion

1:39 min

På lördag firas en köpfri dag i många länder. Den är ett led i en kampanj för att minska avfallet som följer vår konsumtion. Samtidigt står vi just nu inför julhandeln, som slår nya rekord i omsättning varenda år. Dessutom är det lönehelg.

– Jag tycker att det är ett bra tillfälle att föra ut tankarna om att det kan finnas andra värden i livet än ökad konsumtion och att det är nödvändigt att minska konsumtionen om vi ska kunna nå miljömålen, säger Göran Hådén från Härnösand som är talesperson för En köpfri dag i Sverige.

Göran Hådén har märkt ett ökat intresse för kampanjdagen jämfört med när den infördes för tio år sedan.

– Då fanns inte alls samma grundförståelse för dels miljöaspekten och vi har  fått en större debatt i samhället med tillväxtkritik och om hur vi egentligen kan må bra och trivas med våra liv, säger han.

Att dagen ligger just så här före jul gör också att fler frågor än bara miljöaspekten har kommit i fokus.

– Vi har ju också det ökade problemet med skuldsättningar där många tar lån för att ha råd med julhandeln och hamnar i olika skuldproblem. Men även för dem som inte gör det finns det kanske roligare saker att lägga pengarna på än prylar som man snabbt tröttnar på, säger Göran Hådén.

Har du någon aning om hur många som faktiskt låter bli att konsumera den här dagen?

-- Vi har ju upptäckt att det finns personer som konsumerar lite extra just den här dagen för att de är emot dagen, så det kanske tar ut varandra lite, säger Göran Hådén och skrattar.

Men det krävs mer än en enda dag per år för att komma till rätta med problemet med överkonsumtion och nå ett mer hållbart samhälle på sikt, och i samband med kampanjen "En köpfri dag" försöker man också påverka både lagstiftning och individers förhållningsätt.

– Dels skulle man kunna ha vissa övergripande regler som längre garantitid för varor så man tvingas tillverka saker som håller längre, så man slipper köpa nytt lika ofra. På individnivå kan man tänka mer i banor som att man kan samäga mer, låna, hyra och återanvända, säger Göran Hådén.