3D-skrivare spås revolutionera tillverkning

2:13 min

Möjligheten att tillverka fysiska föremål med hjälp av så kallade 3d-skrivare har utvecklats fort de senaste åren - alltså maskiner som till skillnad från vanliga skrivare skriver ut 3-dimensionella objekt - i olika material och färger. Tekniken spås nu föra med sig en revolution både inom tillverkningsindustrin - och i hemmet:

– Det här är framtiden, säger tandteknikern Felix Farhadi i Hamburg.

Hans jobb är att polera tandkronor som precis skrivits ut av en 3d-skrivare. Dagen innan skickade tandläkaren över en 3d-ritning på tanden till företaget där Felix jobbar och några timmar senare är en exakt kopia av patientens tand färdig. Verktyget är ljus. Ett munstycke lägger ut metallpulver som sedan en laserstråle smälter ihop till fast metall. Ett nytt lager läggs på, som återigen smälts av lasern. Om och om igen i supertunna skikt.

Det började för 10 år sen med tänder, för 3 år sen blev det knäproteser och höftinplantat - och nu - tillverkas avancerade motordelar och delar till flygplan med hjälp av 3d-skrivare, och det i former som är omöjliga att tillverka med traditionella metoder. Utvecklingen av den här och andra metoder för att skriva ut fysiska objekt har utvecklats snabbt de senaste åren.

Vid sidan av den industriella utvecklingen så har också utvecklingen av 3d-skrivare för hemmabruk formligen exploderat de senaste åren. Det är enkla skrivare som med hjälp av en plasttråd som värms upp punktvis bygger upp föremål, allt mellan barnleksaker, elgitarrerer å mobiltelefonskal. 

Giorgos Nikoleris på Lunds Tekniska universitets designavdelning, menar att utvecklingen av 3d-skrivare kan jämföras med vanliga skrivare. För 20 år sen var det otänkbart att själv skriva ut foton hemma, på samma vis kommer det nu att bli allt vanligare att skriva ut vardagsföremål på en 3d-skrivare i hemmet.

Reporter Marcus Hansson
vet@sr.se