Motala

Inget löfte om riksintresse

1:51 min

Länsstyrelsen vill att Rundradiomuseet i Motala ska klassas som riksintresse. Men kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M), som i går besökte Motala och museet gav inga direkta löften om det.

– Det kan väl vara möjligt att det är en god idé, det är ju inget som vi beslutar om på regeringsnivå, men Riksantikvarieämbetet är ju inkopplat och det är en myndighet hos oss som jag har stort förtroende för, säger Lena Adelsohn-Liljeroth.

Länsstyrelsen i Östergötland har startat ett arbete för att få Rundradiomuseet med tillhörande radiomaster, klassat som riksintresse. Det sker bara drygt en månad efter att Motala kommun formellt tagit över museet från statligt ägda Teracom.

Ett riksintresse, som det nu alltså arbetas för i länet, medför i första hand ett ansvar för bevararande av det unika som ska skyddas. Men ett riksintresse kan också ses som en möjlighet, till exempel i marknadsföring och turistsammanhang.

– Jag tror att vi kan få bättre finansiellt stöd och att statsusen för radiomuseet ökar, vilket kan locka fler besökare, säger landshövding Elisabeth Nilsson.

Tolv myndigheter i landet kan besluta om riksintressen, bland dem Försvarsmakten, Naturvårdsverket, Trafikverket och Riksantikvarieämbetet.

Hos Riksantikvarien vet de redan om Östergötlands planer för Rundradiomuseet, berättar landshövding Elisabeth Nilsson:

– Vi har aviserat till Riksantikvarien att vi har för avsikt att ansöka om att det ska bli ett riksintresse, så vi får väl se vad som händer, säger hon.