
Mobbade kvinnor köps ut från jobbet
Fler fall av vuxenmobbning leder till att den anställde känner sig tvingad att bli utköpt från sitt arbete. Ofta är det kvinnor inom offentlig sektor som drabbas, enligt Mats El Kott som är arbetsrättsjurist med lång erfarenhet.
Två byggnader totalförstördesen, en garage/verkstadsbyggnad och en vedbod. Ytterligare en byggnad, ett härbre, blev delvis brandskadat innan brandkåren fick bukt med branden.
Boende i närheten upptäckte vid 4-tiden att det brann. Då slog redan lågor ut från husen. Räddningstjänsten avslutade sitt arbete på platsen vid 10.30-tiden.
Inga personer skadades. Brandorsaken är ännu oklar. Polisens kriminaltekniker kommer att undersöka platsen så fort det är möjligt.
– Jag har framförallt upplevt att det är så här på offentliga arbetsplatser, säger Mats El Kott som är arbetsrättsjurist.
Vad är det du har sett där?
– Det är ofta fråga om mellanchefer som behandlar underställda på ett kränkande sätt helt enkelt, ofta är det frågan om anställda som har egna idéer och som därför är ett hot mot mellancheferna, det kan också vara så att den anställde har ett avvikande beteende mot vad mellanchefen tycker är acceptabelt, säger han
Vad tycker du att arbetsgivarna gör åt det här?
– Tyvärr gör de väldigt lite, de litar på cheferna som de har under sig och tar ofta bara till sig vad den mellanchefen säger och inte vad arbetstagaren upplever, säger Mats El Kott.
Drygt 700 fall av arbetsskador av den här sorten rapporterades till Arbetsmiljöverket i fjol, en ökning med cirka 20 procent i jämförelse med året innan. Och det är bara fall som rör konflikter med kollegor eller chefer.
Stora skillnader
En anmärkningsvärd skillnad finns också i de här siffrorna och det är att omkring 70 procent som drabbats är kvinnor, något som El Kott känner igen, och menar att det är främst inom offentlig sektor problemen uppstår och där är det mest kvinnor som jobbar.
Men när det gått så långt att facket eller en utomstående jurist förhandlar brukar situationen vara så infekterad att det inte blir bra om stannar kvar på arbetet.
– Det är bara skada att vara kvar, men att bli utköpt är oftast ingen bra lösning det heller för även om man blir utköpt för en eller två årslöner så går den tiden ganska snabbt och sen står man där med taskiga referenser och inget jobb. Helst ska man ha ett nytt arbete innan man blir utköpt, med det är inte så lätt, säger Mats El Kott.
"Skriv aldrig på direkt"
Han säger också att man inte ska skriva på direkt, utan noga kontrollera villkoren först.
– Jag ser ju ofta att de fackliga företrädena inte har riktigt kontroll på vad som gäller rent rättsligt. Arbetstagaren tvingas ofta skriva på vid sittande förhandlingsbord, och det avråder jag alltid från att göra. Man ska ta med bud hem och fundera på vad det innebär och kontrollera rättsligt för det finns en del fällor, och det har de fackliga företrädarna på lokal nivå ofta dålig koll på, säger Mats El Kott.