Skomakerierna blir färre men Robin vågade satsa

1:28 min

I mitten av 40-talet fanns det omkring 4500 skomakare i Sverige. Idag är antalet nere på omkring 800 stycken. Skomakaren Robin Johansson flyttade från Malmö till Karlstad för att öppna sitt eget skomakeri.

Robin Johansson är 25 år och driver sitt skomakeri i Karlstad sedan snart ett år tillbaka. Drömmen om ett eget klassiskt skomakeri och intresset för så kallade randsydda skor, en typ av handgjorda skor av hög kvalitet, lockade Robin att fortsätta i sin fars fotspår som skomakare.

– Min pappa var skomakare i 30 år, så jag växte upp med att han var det, säger Robin Johansson.

Antalet skomakare har minskat kraftigt sedan 40-talet, då det fanns omkring 4500 skomakare i Sverige. Men sedan slutet av 90-talet har antalet skomakare legat på en stabil nivå på omkring 800 stycken, enligt Sveriges Skomakarmästarförbund. Att skomakarna minskat i antal tror förbundet beror på att både skomode och att kvaliteten på skorna har förändrats och på generationsväxlingarna i yrket.

Robin Johansson märker av slit-och-släng-kulturen, men han är inte orolig för att bli arbetslös i framtiden.

– De flesta skor behöver klackas om, särskilt damskor. Som jag ser går det två vågor, dels slit och släng där skor blir av allt sämre kvalitet, men samtidigt ökar intresset för till exempel randsydda skor, där en välskött sko kan hålla i 15-20 år, säger Robin Johansson.