SUNDSVALL

Gina Dirawi lade ut bild på antisemitisk bok

3:23 min

Gina Dirawi, från Sundsvall, som ska leda Melodifestivalen och Musikhjälpen har på sin blogg lagt ut en bild på en bok av den kände antisemiten Lasse Wilhelmson under rubriken ”Lite kvällsläsning”.

Inlägget med bokbilden är nu borttaget, men har diskuterats flitigt på nätet och skärmdumpar från publiceringen finns kvar på nätet. Jonathan Leman på stiftelsen Expo säger till P4 Västernorrland att boken är antisemitisk.

– Det handlar om en person som är med i högerextrema och nynazistiska kretsar, och även en del radikala vänsterextrema grupper. Han rör sig i kretsarna, ifrågasätter förintelsen och säger att nazityskland agerade i självförsvar, säger han.

Enligt Lasse Wilhelmsson är det svårt att få tag på boken, som bara finns i specifika miljöer.

– Det är en mycket extrem bok som hon tipsar om, säger Jonathan Leman.

Gina Dirawi är palestinier, kan man inte då förstå att hon blir upprörd över det som händer i Gaza och på västbanken?

– Ja, men det är en helt annan sak att vara upprörd över Israels ockupation av västbanken, men rättfärdigar inte antisemitism eller fråntar henne något ansvar för vilka böcker hon tipsar om, säger Jonathan Leman.

Gina Dirawi har många som följer hennes blogg och följer hennes konto på instagram, som används för att lägga upp bilder. Där det är ungefär 3000 personer som gillar hennes bild enligt Jonathan Leman.

– Hon har ett stort ansvar för vad hon lägger ut för bilder. Genom att posta en bild av boken sprider hon och legitimerar idéerna i boken.

Vad bör hon göra nu?

– Om hon tar avstånd från innehållet bör hon förklara det för sina läsare och varför det här hände. Det här är ingen bok man kommer över av en slump. Det är en specifik bok från en specifik miljö. Lasse Wilhelmsson är själv utsparkad från mainstream-delarna av solidaritetsrörelsen för Palestina. Hans bok har ingenting att göra med engagemang för Palsetina, säger Jonathan Leman.

Gina Dirawi har tidigare liknat Israel med nazityskland, ett uttalande som hon backade från.

Gina Dirawi skriver i dag på sin blogg att hon inte vet vem Lasse Wilhelmsson är och att hon fick boken av en kille som sa åt henne att läsa boken. Hon skriver "Jag fick en bok, jag fick för mig att läsa den utan att ha koll på författaren. Att inte ha koll på författaren är vanligt eftersom det är omöjligt att förväntas ha koll på allt och alla, men om man lägger upp det på sin blogg så kan det bli fel för människor kan tro att du håller med om personens agerande eller åsikter." Läs hela Ginas svar här.

P4 Västernorrland har sökt Gina Dirawi, som via sin agent säger att hon inte tänker kommentera detta.

Petter Bragée, programchef och ansvarig utgivare för Musikhjälpen, ett sammarbete mellan SR och SVT, Gina Dirawis nästa projekt, säger till SVT att Gina kan skriva vad hon vill på sin privat blogg så länge det inte strider mot SVT:s demokratiska principer.

– I det här fallet har hon inte gjort det. De tveksamheter som finns kring boken har hon själv förklarat och vi accepterar den förklaringen, säger han.