Karlskrona

Köpfri dag – en stoppkloss i julhandeln

8:46 min

I morgon lördag så vill nätverket En köpfri dag att vi håller extra hårt i plånboken, och avstår från att handla under 24 timmar.

– Om alla skulle följa uppmaningen att inte konsumera imorgon så skulle flera personer i Karlskrona bli av med sina heltidsjobb, säger Johan Rennermark cityutveklare i Karlskrona.

I morgon är det första helgen efter löning och startskottet på den stora julhandeln. Många har tänkt köpa sina fösta julklappar. 

Men inte Oscar Kask Ogenblad som går programmet för hållbar utveckling på BTH i Karlskrona. Han ställer sig bakom En köpfri dag.  

– Vi vill att man ska reflektera över vad man handlar och hur det påverkar miljön och ditt liv. Blir du verkligen lycklig av den här saken, och vad har hänt med den efter ett år, säger Oscar.

Både Johan och Oscar är överens om att man ska handla varor som är hållbara för miljön och att de helst ska vara närproducerade.

Johan har planerat att göra sin första julklappsköp imorgon, men Oskar tänker inte ens köpa en liter mjölk.

– Tidigare erfarenheter av En köpfri dag visar att cirka 15% kommer att följa uppmaningen att inte handla i morgon, säger Oscar.