P4 kollar vuxenmobbning

Mobbingjouren hjälper vid vuxenmobbning

8:19 min

Den som utsätts för vuxenmobbning på jobbet kan få hjälp av Mobbingjouren MOD som finns i Luleå men hjälper utsatta i hela landet.

Mobbingjouren MOD är till för att motverka diskriminering och kränkande särbehandling i arbetslivet, även kallat vuxenmobbning.

Kvinnorna bakom har lång erfarenhet av vuxenmobbning. De har själva varit med om och med egna ögon sett problemet på olika arbetsplatser.

- Vi vet att det är ett väldigt stort folkhälso- och samhällsproblem, säger Tori Rubenzon som är psykolog och en av grundarna.

Hjälper till på flera sätt

Det var hon som tillsammans med Veronica Sundberg tog initiativ till den ekonomiska föreningen som jobbar med stöd till de som utsätts för mobbning. Mobbingjouren har föreläsningar, utbildning och opinionsbildning och gör även kartläggningar, studier och driver olika former av samverkansprojekt.

Enligt Tori Rubenzon finns det vissa områden där det är vanligare med vuxenmobbning än annars och det är inom vård och omsorg, i skolan och inom kyrkan.

Sök hjälp snabbt

Hon betonar vikten av att den som utsätts för mobbning söker hjälp och stöd så snabbt som möjligt. Även den som känner sig stark som människa kan brytas ner och blir riktigt sjuk.

- Det gäller att rädda livet på sig själv så fort som möjligt, säger Tori Rubenzon.

Mobbingjouren MOD har sitt säte i Luleå och en egen sida på internet där det bland annat finns en blogg där alla som vill diskutera eller uttrycka en åsikt om vuxenmobbning kan skriva av sig. Hjälpen som erbjuds gäller alla människor i hela landet.

- Alla är välkomna att vända sig till oss, säger Tori Rubenzon.