Special: Idrottsgymnasium - så funkar det

14 min

Det är dags att välja gymnasium och ska du gå på ett riksidrottsgymnasium är det bråttom att välja. Vi har träffat en skidåkare som flyttade hemifrån när hon skulle börja på gymnasiet.

Vad är ett idrottsgymnasium? Hur är det där? Vad gör de där?

Juniorsporten den här veckan har besökt Torsby för att ge en bild av hur det kan vara att gå på ett riksidrottsgymnasium.

Det är en helt vanlig dag på Riksidrottsgymnasiet i Torsby i Värmland. En vanlig vardag för längdåkaren Madeleine Thorn och skidskytten Mats Andersson.

De här skidåkarna bestämde sig i nian för att ge sitt liv till skidåkningen. Madeleine Thorn är med i juniorlandslaget och en riktig talang. Hon och många andra på skolan flyttade hemifrån och till Torsby när hon började gymnasiet.

Ett Riksidrottsgymnasium är riksrekryterande, det betyder att elever från hela landet kan söka dit. Där ska du kunna kombinera en elitidrottssatsning med gymnasiestudier.

Det finns 51 Riksidrottsgymnasium i Sverige och över 30 sporter att välja på.

För vissa riksidrottsgymnasier har anmälningstiden gått ut redan, men till de flesta kan du söka. Men tiden går ut i början på december Det finns riksidrottsgymnasium för skidor i Gällivare, Malung, Mora, Sollefteå , Åre och Torsby.

Men är det verkligen ett måste att gå på ett idrottsgymnasium för att bli bra? Räcker det inte att träna med en klubb på kvällar å helger? Juniorsporten försöker ta reda på svaret den här veckan.