P4 Kollar Vuxenmobbning

Utfryst på landstinget av chefer och kollegor

1:43 min

En man som jobbar inom Jämtlands läns landsting fick hela sin arbetsgrupp emot sig. Mannen är nu kritisk mot sina chefer, och tycker inte att de gjorde tillräckligt mycket för att lösa situationen.

Mannen har jobbat inom Jämtlands läns landstinget i många år. I januari fick han veta att kollegorna har stört sig på honom i 17 år.

– Jag blev kallad till ett möte där jag fick veta att mitt arbetslag inte ville ha mig kvar. Jag vädjade under mötet att de måste ta in expertis utifrån för att lösa den här frågan, men det ville de inte. För mig blev det en chock att cheferna inte backade upp mig, säger han.

Inget stöd
Han ville alltså att cheferna skulle ta in en extern person som kunde hjälpa till att lösa problemet och få gruppen att fungera. Men så blev det inte.

– Den bedömning som vi gjorde från arbetsgivarhåll var att vi inte trodde att det skulle göra någon skillnad. Nu i efterhand så kan man väl kanske tänka att vi skulle ha tagit in en extern person men jag är inte säker på att utgången hade blivit annorlunda, säger Elsa Garli, som är avdelningschef på Jämtlands läns landsting.

Blir utköpt
Mannen håller just nu på att bli utköpt från sitt arbete. Han säger att han inte vill vara kvar eftersom han inte känner sig välkommen. 

Elsa Garli säger att hon och övriga chefer borde ha fångat upp vissa signaler tidigare så att den här situationen inte skulle uppstå. Nu är hon självkritisk.

– Ja, det är lätt att bli det i det här läget, säger hon.