Handla genom att inte handla på köpfria dagen

2:18 min

På lördagen, precis när julhandeln börjar, är det dags för årets köpfria dag, då organisationen En köpfri dag i Sverige vill få oss att konsumera mindre. Göran Hådén är talesperson för En köpfri dag i Sverige.

– Det är ju framförallt en manifestationsdag för att väcka intresse för att konsumera mindre i stort, ett sätt att uppmärksamma en större fråga en särskild dag.

Och Anki, Anton och Elisabeth, som vi möter i Stockholms julhandel kan tänka sig att låta bli shopping i en dag:

– Absolut, det tror jag inte är några problem.

-Jag tänker mycket på att spara på miljön, naturligtvis och jag har inte några sådana behov så jag behöver handla varje dag.

– Ja, det tror jag. Jag kan ju köpa dagen innan eller dagen efter.

Buy Nothing Day uppmärksammades första gången i Vancouver i september 1992.  Idag firas den i Kanada och USA efter Thanksgiving.

I Sverige och resten av Europa infaller dagen den sista lördagen i november varje år, samtidigt som julhandeln brukar starta. Tanken är att de som deltar inte ska handla något alls på 24 timmar, som en protest mot konsumtionssamhället.

Kristina Ek forskar om miljö och beteende vid Luleå Tekniska Högskola och hon tycker att vi hellre borde fokusera på vad vi konsumerar än på att konsumtion i sig är dålig.

– Ingenting förändras ju i sig för att vi inte köper något en dag, smutsig produktion finns ju kvar på söndagen. Om jag låter bli att köpa ett gymkort på lördagen så blir ju ingenting bättre av det heller, men om jag låter bli att köpa en Thailandsresa över jul och nyår så är ju det en större miljövinst.

Och Anders, Elisabeth och Anki håller med. De tycker att det är viktigt VAD man konsumerar.

– Man ska ju inte handla i onödan, utan man ska tänka på miljön och försöka handla lokalt. Titta så att de inte transporterar över hela jorden, utan närproducerat.

– Jag kan ju köpa mindre och köpa tjänster, då stimulerar jag ju också ekonomin.

– Jag handlar mycket second hand och så nyttjar jag dem tills de går sönder. Jag köper inte för köpandets skull.