Östergötland

Klarar du av en köpfri dag?

1:37 min

Det är dags för julhandeln att sätta fart men imorgon är det "En köpfri dag" och då uppmanas vi att handla mindre. Syftet med dagen som genomförs i flera länder är att konsumenterna ska blir mer medvetna om sin egen konsumtion.

– Jag känner att det inte får bli för mycket. Vi måste lugna oss och inte handla  så mycket, något jag känner i samhället också. Det är för mycket konsumtion och det vill jag absolut inte bidra till, säger Birgitta Nordström.

Vad tycker du om idén med en köpfri dag?

– Ja, gärna. Det kan jag stå upp för, absolut. Imorgon tänker jag inte köpa ett dugg, säger Ingrid Eriksson.

En köpfri dag eller Buy Nothing Day är en internationell rörelse och genomförs i november varje år.

Att delta i en köpfri dag och inte handla något under 24 timmar är naturligtvis frivilligt och kanske mest en symbolisk handling.

Syftet är att få konsumenterna att bli mer medvetna om sin egen konsumtion.
Att inte handla under en dag är inga problem för familjen Wallsten som hade köpstopp under ett helt år och det var inte svårt säger Emilie Wallsten.

– Det gick mycket bättre än vad jag kunde tro. Jag trodde det skulle vara jättesvårt att vara utan kläder till exempel, men det var snarare en befrielse. Det känns som mycket av konsumtionen sker väldigt, väldigt oreflekterat, säger Emilie Wallsten.

Markus är ännu en som tänker avstå från att handla imorgon.

– Jag tror det är väldigt viktigt att man tänker över vad man köper och inte köper och slänger hela tiden. Det är ju inte ett hållbart ekologiskt tänkande. Själv har jag alltid varit en dålig konsument, i alla fall för handlarna, säger han.