En köpfri dag mitt i löningshelgen

1:37 min

I dag, löningshelgen före jul, är det också "En köpfri dag". Men att initiativet "En köpfri dag" försöker få folk att inte handla den 24 november är det flera på gågatan i Uppsala som har missat.

– Nej, det hade jag ingen aning om. Men det låter som en alldeles utmärkt idé. Det är väl bra om man inte gör slut på så mycket pengar hela tiden, säger en man som är ute i Uppsalahandeln.

– Folk ska väl få handla när de vill, tycker en kvinna. 

Lördagshandeln pågår till synes som vanligt i dag, trots att det görs försök att införa en köpfri dag i dag. Men en som inte ska handla nåt i dag är miljöpartiets Helena Leander som är riksdagsledamot för Uppsala.

– Nej, det ska jag inte. Däremot tänkte jag gå på klädbytardag och byta till mig lite kläder, berättar hon.

Helena Leander tycker att det är bra att en Köpfri dag kan få oss att tänka på vad vi köper och vad det betyder för miljön. Men två av miljöpartiets riksdagsledamöter vill gå ett steg längre än att ha bara en köpfri dag.

De har skrivit en motion om att införa söndagsstängda affärer, en köpfri söndag varje vecka alltså. Men det tycker inte Helena Leander är en bra idé.

– Det är ingen idé jag tror på. Det var väl tänkt just för att uppmärksamma konsumtionens påverkan på miljön, men det kan ju hända att man vaknar upp på söndagen och saknar toapapper, och då kan det ju vara skönt att kunna köpa det, säger Helena Leander.