Minst 109 döda i brinnande textilfabrik i Bangladesh

Minst 109 människor har dödats vid en brand i en textilfabrik i Bangladesh. Det är den värsta branden som drabbat landets viktiga textilindustri.

Många kroppar är så svårt brända att de är svåra att identifiera. Förtvivlade anhöriga letar bland kropparna, som förts till en närbelägen skola.

– Var är min son? ropade utanför fabriken en desperat mamma, Sabina Yasmine, som sa att hon sett sin svärdotters döda kropp, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Branden spred sig snabbt i fabriken Tazreen Fashions, i utkanten av huvudstaden Dhaka. Det var runt 300 arbetare, merparten kvinnor, i fabriken när elden började på bottenvåningen i går kväll lokal tid, och den spred sig snabbt bland lagrade textilier.

Flera dog när de hoppade ut från den brinnande fabrikens fönster, andra skadades svårt. Runt 50 arbetare kunde räddas från taket av byggnaden, som hade mellan sju och nio våningar, uppgifterna varierar.

Överlevare berättar att det fanns tre nödutgångar men att många arbetare inte visste hur man skulle nå dem, andra kunde inte ta sig ner från högre våningar eftersom elden rasade som värst på bottenplanet.

Bangladesh har gått från att vara fattigt och irrelevant för världsekonomin till att bli en viktig spelare i den globala försörjningskedjan för textilier med produktion för internationella jättar som HM och Walmart.

Den nu nedbrunna fabriken levererade kläder till holländska kedjan C and A och en Hong Kong-baserad firma, Li and Fung. En talesman för C and A i Berlin säger till nyhetsbyrån AFP att man hade beställt 220 000 tröjor som skulle levereras till Brasilien.

Textilfabrikerna i Bangladesh erbjuder eftertraktade jobb åt 3 miljoner människor, runt 80 procent av dem kvinnor. Men löner och arbetsvillkor i fabrikerna har ifrågasatts, och regeringen står under press att förbättra villkoren.

Fabrikens ägare säger till AFP att branden är den första hittills i hans sju fabriker, och han förnekar att säkerheten skulle ha varit dålig.

Textilfabrikanternas organisation säger att den ska ge motsvarande 8 000 kronor till varje familj som förlorade en anhörig i branden.