Röstånga

Nu öppnas stationshusets dörrar igen

1:35 min

Restaurangen i det gamla stationshuset i Röstånga i Svalövs kommun har varit stängd i flera år. Men våren 2013 öppnar den igen och det är röstångabornas egen förtjänst. Man har nämligen bildat ett aktiebolag som ska utveckla bygden, köpt in stationshuset och hittat en krögare som vill ta över.

– Vi fick möjligheten i somras att köpa stationshuset och vi hade ett öppet köp fram till i oktober då vi skulle få fram kontantinsatsen, säger Johan Bergstrand är vd i Röstånga Utvecklings AB.

– Vi gick helt enkelt ut och började sälja aktier vi utskick och via sociala medier. Vi stod också i den lokala mataffären och sålde och informerade.

Hittills har nära 400 personer köpt aktier och satsat omkring 400 000 kronor. Den siste oktober var köpet av stationen i hamn. Nu ska den rustas upp så att den kan öppna i vår.

Röstånga Utvecklings AB har funnits sen 2011 och redan tidigare satsat i mindre skala. Bland annat har man köpt en gammal andelsfrys och byggt om den till en liten konsthall.

Tanken är att utveckla bygden just genom att köpa in fastigheter och sen hitta någon annan som kan driva verksamheten.

– Det finns en konsthallsförening som driver konsthallen, säger Johan Bergstrand. Det är samma med stationshuset att här har vi en krögare som i dag driver en restaurang i Helsingborg. Men hon härstammar från Röstånga och när stationshusmöjligheten dök upp sa hon att då vill jag gärna komma tillbaka.

Vinsten som bolaget gör ska inte delas ut till aktieägarna utan i stället satsas i nya projekt, och Johan Bergstrand tror det är viktigt för Röstångas utveckling att befolkningen satsar och tar saken egna initiativ.

– Vill inte vi själva investera i vår egen bygd då kan man inte heller förutsätta att någon annan ska göra det, säger han.