Förlust för högern men framåt för vänstern

2:08 min

Regionalvalet i Katalonien slutade i går med förluster för det regerande partiet CiU, och för den lokalpatriotiske regionledaren Artur Mas. Hans parti fick endast 50 platser i parlamentet, mot tidigare  62 mandat. I stället var det vänstern som gick framåt.

– Det här valet har förmodligen lett till att en folkomröstning om Kataloniens självständighet nu ligger längre bort i tiden, sa i gårkväll José Maria Brunet, politisk kommentator på den stora tidningen i Barcelona, La Vanguardia.

Gårdagens regionalval blev ett nesligt bakslag för Kataloniens ledare Artur Mas, som trodde sig ha vinden med sig, och hoppades få katalanernas förtroende att driva den industrialiserade regionen mot ett friare förhållande till Spanien.

Det kan i och för sig fortfarande ske. Vänsterpartiet som gick starkt fram utgörs också av nationalister och separatister och valresultatet kan tolkas som att katalanerna vill ha den folkomröstning, som Artur Mas har talat om.

Men vänsterpartiet ERC står för en helt annan ekonomisk politik och har förmodligen gått fram, därför att katalanerna straffar Mas för hårda åtstramningar och besparingar.

Flera kommentatorer i TV ansåg i går kväll att den ekonomiska krisen, arbetslösheten, hemlösheten och den växande fattigdomen varit alldeles för frånvarande i valkampanjen och att katalanerna nu protesterat mot det via röstsedeln.

Artur Mas är nu försvagad, vilket förmodligen Spaniens regering i Madrid välkomnar. Katalonien står för en femtedel av Spaniens BNP och ytterligare försämrade relationer kring skatter, lån och bidrag anser sig inte Madrid ha utrymme för.

Artur Mas förblir Kataloniens president, men har hamnat i en svår sits, anser Xavier Vidal Foch på tidningen El País.

– Den katalanske regionledaren Mas måste nu fundera över vilka han kan tänka sig skapa en allians med, alternativen är flera. Ett ekonomiskt politiskt närstående parti, ett nationalistiskt närstående eller några av de andra.