Politisk karikatyr

Länstidningens karikatyr av SD-ledaren Jimmie Åkesson som kackerlacka vållar hetsig debatt

6:58 min

Det har blivit stor uppståndelse kring en karikatyrteckning i Länstidningen Östersund i lördags. På bilden porträtteras Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i skepnad av en kackerlacka.

I bakgrunden syns en skadedjursbekämpare, uppenbarligen övriga riksdagspartiers utsände, med en giftspruta på ryggen.

Både SD-folk och andra har reagerat starkt och dragit paralleller till politisk retorik under nazitiden och folkmordet i Rwanda.

Länstidningens ansvarige utgivare Lennart Mattsson försvarar bilden och ser inga problem med publiceringen.

– Vi har haft andra bilder som varit betydligt fränare än den här. Men man måste sätta den i sitt sammanhang, var den är publicerad, och politisk satir finns det väl egentligen lite för lite av i dag, säger Mattsson till TT.

I P4 Jämtlands morgonprogram med Jens Ganman och Johanna Vackdahl berättar tecknaren Kjell Nilsson-Mäki hur han tänkte när han satte Jimmie Åkessons nuna på en kackerlackas kropp.

– Jag tänkte inte att nu ska jag rita Jimmie Åkesson som en kackerlacka som borde utrotas. Utan så här tänkte jag: de övriga partierna har ju betraktat Sverigedemokraterna som något som katten släpat in, som någon slags ohyra och icke önskvärt. Och man har bekämpat dem på alla möjliga sätt, säger Kjell Nilsson-Mäki.

– Ibland har det fått ett löjets skimmer när man inte vill sitta tillsammans i tv-studion och så vidare. Och trots detta massiva avståndstagande så har det här partiet ändå fortsatt att växa. Min poäng var att det här inte har funkat, man kanske har haft fel approach till problemet, säger Länstidningens tecknare.