Växjö

Utfodring av vildsvin upprör

6:26 min

Många upprörs över att vissa lägger ut tonvis med mat till vildsvinen i skogarna runt Växjö. En av dem är Kennert Gustafsson. Han är rent ut sagt förbannad över att man på detta sätt förstärker vildsvinsstammarna och bidrar till att åkermarkerna med spannmål bökas sönder. Fortsätter det på detta viset är det snart inte lönt att odla längre.

Kennert Gustafsson står och blickar ut över en hög med sockerbetor som dumpats i skogen precis vid ett jakttorn.

– Här är en foderplats. Från början har det legat runt 500 kg sockerbetor. Bakom oss har vi ett torn med ett automat med spannmål som passar bra på en skjutåtel. Där lägger man ut max ett halvt kilo per dygn. Men det stora felet som det här jaktlaget har gjort är dessa sockerbetor, säger Kennert och pekar på den stora högen.

– Det här är inte en skjutåtel. Det här är en foderplats. Hit kommer de för att äta sig stora och starka. Här har de i princip obegränsat med foder.

Enligt vad Kennert Gustafsson befarar finns det tre sådana här platser på Växjö kommuns marker. Nu vill han att kommunen går in och förbjuder utfodring på de marker som arrenderar ut.

– De borde ha stoppat detta för längesedan. Sånt här får inte förekomma, säger Kennert. Det är också viktigt att de ser till att skjuta, inte bara göda. Dessa jägare är duktiga på mycket, men detta kan de inte. Vi måste skjuta ner stammen som redan finns.

Kennert medger att det inte är så enkelt att få privata markägare att förbjuda utfodring, eftersom det inte finns några lagar krig detta. Men anser att de statliga markägarna borde sätta ner foten nu.

– Förbud är nästan ett måste för att få bukt med det här. Vildsvinsstammen exploderar ju nu. Jag har aldrig sett så mycket angrepp på våra marker som vi har nu i år. I storlek kanske jag har 20 trädgårdar som har blivit förstörda.

– Får vi inte stopp på detta har jag hört att bönder norr om Växjö riskerar att tvingas sluta odla spannmål, eftersom det är så hemska skador. Det orkar man ju inte med.

För ännu mer om vildsvinsutfodringen: lyssna på ljudklippet.