Risk för brist på julskinka

2:06 min

Slakten av svenska grisar väntas i år bli den lägsta i modern tid. Det gör att det kan bli brist på julskinka och priserna väntas bli höga.

– Jag tycker det är jättetråkigt att inte alla ska få äta svensk julskinka. Men vi har ju själva satt oss i den här situationen, politiker och konsumenter i Sverige, säger Jeanette Blackert som är grisbonde utanför Skänninge i Östergötland.

Grisarna här ser rätt nöjda ut trots att deras dagar är räknade. I veckan blir det lastbil till slakteriet och en del kommer hamna på julbordet.

Av det griskött som vi äter är en allt större del importerat. Det har också bidragit till den utslagning som skett de senaste åren. Pressade bönder har valt att sluta och i är i år väntas bara 2,5 miljoner svenska grisar slaktas, det är 10 procent färre än i fjol och den lägsta siffran i modern tid.

– Det är inga ungdomar som vill bli grisbönder, jag känner inte en enda 80-talist eller 90-talist som är grisföretagare, säger Jeanette Blackert.

När det gäller just julskinka tycks vi föredra svensk framför den importerade. Enligt HK Scan som är marknadsledande har andelen svensk skinka på julborden ökat de senaste fem åren. En ekvation som blir allt svårare att få ihop när antalet grisar i Sverige minskar. Maria Forshufvud är vd på branschorganisationen Svenskt kött.

– Ska du ha julskinka ska du vara ute i god tid. Det kan ju vara så att den är slutsåld på julafton. För den produktion vi har i år är väsentligt lägre än för några år sedan, säger Maria Forshufvud

Framförallt bedömer branschen att det är vissa sorter av svensk skinka som det kan bli brist på. Och de ekonomiskt sinnade som brukar passa på att köpa efter jul har i år små möjligheter att fynda billig skinka.

På gården här utanför Skänninge i Östergötland visas jag runt bland alla grisar och trots problemen för branschen älskar Jeanette Blackert sitt jobb.

– Du hör ju här hur grisarna busar och låter, säger hon.

Då ska det mycket till innan du kastar in handduken?

– Ja, då får det bli kk, säger Jeanette Blackert och skrattar.