Västergatan

Joel vann över leukemin

13 min

Tänk att vara tolv år och redan ha haft två fighter med cancerformen leukemi. Och tänk att vara förälder till den där 12-åringen som fick diagnosen redan vid 18 månaders ålder. Joel Dahl berättar tillsammans med mamma Gunilla Danielsson om hur det är.

– Vi började märka att Joel var sjuk mer än sin tvillingsyster, han var väldigt blek. Men då hade jag inte funderingar på att det skulle vara något allvarligt. När vi väl fick ta ett blodprov visade det på väldigt låga blodvärden, och det var inte normalt, säger mamma Gunilla Danielsson.

Så fick de beskedet från läkarna, Joel hade leukemi - eller cancer i benmärgen.

– Då stannade hela världen, det kändes som en mardröm. Helt overkligt. Jag trodde inte på det, de var tvungna att övertyga mig.

Joel behandlades, men när han var åtta år fick han leukemi igen.

– Jag visste inte att jag hade den redan när jag var 18 månader. Det kändes väldigt konstigt att inte kunna gå, och sitta i rullstol. Jag kunde inte vara ute så mycket, jag fick mest ligga i sängen på sjukhuset. Bara ligga ner i sängen och äta och sova, säger Joel.

Det var en intensivare behandling på ett halvår, berättar Gunilla Danielsson.

– Då blev han väldigt dåligt snabbt. Vi har hållit på att förlora honom ett par gånger. Han sövdes vid ett tillfälle för att ta ett benmärgsprov, när han vaknade upp var han inte med oss. Han frågade efter sin mamma, men förstod inte att jag var där. Han var alldeles simmig i ögonen, då hade han fått hjärnhinneinflammation, säger Gunilla Danielsson.

Men det gick bra tillslut. Och familjen jobbade mycket med lekterapi på sjukhuset. Joel minns att han spelade biljard och lekte med bilar i sand.

– Det var roligt. Och att vara på avdelningen när man fick träffa en clown som kom. Det finns också ett litet lekrum där man ibland fick spela Playstation, säger han.

Hur fick du reda på att du var frisk?

– Jag minns inte det.

Men mamma Gunilla Danielsson minns schemat där de kryssade av läkarundersökningar. Och nu när Joel är frisk har hon skrivit en bok: "Carpe diem - himlen får vänta".

– Det finns alltid något positivt att plocka fram, och helst ska man ta fasta på det, säger hon.