Martin "Rekkles" Larsson - proffset från Älvängen

9:19 min

Det började för två år sen - med en idrottsskada. Korsbandet pajade. Operation och sedan rehabilitering i ett år gav mycket fritid. Då hittade Martin "Rekkles" Larsson datorspelet League of Legends.

I helgen vann hans League of Legends-lag Dreamhack Winter 2012. Han är 16 år gammal, kommer från Älvängen och spelar under namnet "Rekkles". 

– Den vinsten är något av det största som hänt mig!

Martin "Rekkles" Larsson var en sportkille. Men när han var 14 år skadade han korsbandet och fick opereras. Det gav mycket fritid. Hemma hos en kompis upptäckte han strategispelet League of Legends.

– Jag kan väl försöka, sa jag till mina kompisar, och sedan dess har jag spelat.

Först spelade Martin Larsson på, som han själv säger, halvnivå. Fortfarande mot andra personer, men inte så allvarligt. Sedan såg han i en live-sändning på internet att det gick att spela proffesionellt och resa runt och tävla. 

– När jag såg det tänkte jag att jag kanske kan köra lite hårdare, och nu är jag med i ett av de bästa lagen i världen.

Själva spelet, League of Legends, är ett strategispel där lag om fem spelar mot varandra. Varje spelare väljer en hero - en roll - som spelaren får anpassa sig efter. Rollerna väljs för att matcha varandra på ett bra sätt så att laget kan ta ner det andra lagets hero och ta sönder deras bas.

Martin "Rekkles" Larsson spelar i laget Fnatic. Lagkamraterna kommer från hela Europa – Spanien, Frankrike, Tyskland och Finland, med en manager från England. 

– Vi tränar över internet, så vanligtvis sitter vi hemma och spelar. Vi har vissa scheman som man ska följa.

När de tränar testar de olika saker och ser vad som känns bäst. Sedan hittar man en strategi som fungerar och så förfinar man den.

– Man bör ha bra kondition, annars blir man trött i hjärnan och tappar koncentrationen. Tappar man fokus kan man tappa hela matchen.

Och en match kan vara upp till en timme, så det gäller att hålla sig pigg. Ofta spelas tävlingsmatcher i set bäst av tre med bara en liten paus mellan varje match.

Tyvärr är Martin Larsson för ung för att få lön från det bolag som äger spelet - han får vänta tills han är 17 år. Bolaget är från USA, och där finns vissa regler som måste följas. Men för segern på Dreamhack i Jönköping fick han 25 000 kronor. Annars ligger lönen på cirka 20 000 kronor i månaden utöver eventuella plus prispengar.

Imorgon åker han och resten av Fnatic till Las Vegas och spelar ytterligare en stor turnering. Efter det blir det Stockholm och sedan Köln.

– Jag har många konversationer med min klassmentor och rektorn på skolan om det här. Samtidigt får man bara den här chansen en gång i livet, så det är värt att vara borta lite.

Text: Alexander Lindhe
alexander.lindhe@sr.se

Intervju: Jonna Burén
jonna.burén@sr.se