Debatt i Tyskland om nya lånen till Grekland

2:03 min

Efter eurozonens beslut om nya nödlånepengar till Grekland har den politiska debatten i Tyskland om lösningen av skuldkrisen stigit i styrka. Den politiska oppositionen kräver att förbundskansler Merkel måste tala om för tyska skattebetalare att man kommer förlora miljarder på att rädda Grekland.

En till synes outtröttlig tysk finansminister Wolfgang Schäuble säger närmaste triumferande att gårdagens Greklandsbeslut inte kommer kosta de tyska skattebetalarna någonting.

Men just det där har blivit en stridsfråga i den tyska debatten om skuldkrisen. Hittills har ju Tyskland endast ställt ut garantier eller lånat ut pengar till Grekland och regeringen Merkels plan är förstås att det ska förbli så, att man ska få tillbaka sina utlånade pengar så småningom.

Men, regeringen Merkel för de tyska väljarna bakom ljuset, säger nu allt fler oppositionspolitiker och ekonomer i Tyskland. Enligt dem är det uppenbart att Tyskland måste gå med på en så kallad skuldavskrivning för Grekland. Något som skulle innebära att tyska skattemiljarder faktiskt går förlorade för det övergripande målet att rädda kvar Grekland i euron.

– Men berätta det här någon gång då för den tyska offentligheten, sa oppositionsledaren socialdemokraten Peer Steinbrück direkt till Merkel i förbunsdagen häromveckan.

Och enligt flera tyska medier är nu den tyska regeringen beredd att gå med på en skuldavskrivning, men tidigast 2015. Åtminstone långt efter förbundsdagsvalet om knappt ett år. Kristdemokraterna har nämligen skyhöga opinionssiffror för tillfället eftersom Angela Merkel av många väljare uppfattas som en garant för att Tyskland ska gå skadeslöst ur krisen. En bild som regeringen inte vill rucka på före valet.

Bråk har också brutit ut om när den tyska förbundsdagen ska rösta om det senaste Greklandbeslutet. Regeringen vill ha omröstningen så snabbt som möjligt, men flera socialdemokrater krävde att omröstningen skjuts upp till nästa vecka eftersom man vill ha mer tid att sätta sig in i frågan.

Men socialdemokraterna och de gröna har ändå signalerat att det är beredda att rösta för att låna ut mer pengar till Grekland. Den största kritiken kommer som vanligt komma från de mest ekonomiskt konservativa riksdagsledamöterna i Merkels eget parti.