Simrishamn

Kommunpolitiker skyldig till miljöbrott

En företagare som dessutom är kommunpolitiker i Simrishamns kommun har dömts som skyldig till miljöbrott. Mannen ska nu betala en företagsbot på 25 000 kronor.

Det var för ett år sedan som mannen förstärkte en väg med material som innehöll farligt avfall, cancerframkallande asbest, på ett sätt som riskerade att förorena marken.

När mannen i somras själv kommenterade misstankarna om miljöbrott sa han att det hela var befängt och grundlöst och att man borde lägga skattepengar på att utreda riktiga miljöbrott.

Asbesten fanns i gamla eternitplattor som enligt mannen råkade följa med i ett lass med tegelpannor som skulle användas som fyllnadsmaterial för att förstärka en väg. Men enligt mannen plockades all eternit senare bort.

I samband med rättegången har kommunpolitikern erkänt oaktsamhet men bestritt den företagsbot på 50 000 kronor som åklagaren yrkat på.

Ystads tingsrätt har i sin dom bland annat tagit hänsyn till ämnets farlighet och att asbest lagt som underlag i en väg kan påverkas på ett sånt sätt att det kan hamna i jorden och grundvattnet och bedömer hanteringen som farlig.

Däremot ser man som en förmildrande omständighet att mannen försökt avlägsna det farliga materialet.

Domen går av bland annat den anledningen därför inte helt på åklagarens linje utan dömer politikern till att betala en företagsbot på 25 000 kronor.