Åklagare lägger ner förundersökningen mot SD

Överåklagare Mats Åhlund har beslutat lägga ned förundersökningen om hets mot folkgrupp i samband med den uppmärksammade filmen där flera högt uppsatta sverigedemokrater figurerar, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Skälet är att uttalandena enbart har spridits till ett fåtal personer. Brotten förtal och förolämpning är preskriberade.

Förundersökning inleds inte heller om händelsen med järnrören, enligt Åhlund.

– Det finns inte anledning att anta att avsikten med att ta upp järnrören var att förbereda misshandel. Det är inte heller något annat brott mot person, säger Åhlund, om händelsen med järnrören, till TT.

Möjligen kan det, enligt Åhlund, räknas som brottet egenmäktigt förfarande – ett mildare stöldbrott – men den gärningen är preskriberad.

När det gäller uttalandena har dessa inte spridits på det sätt som krävs för att det ska räknas som hets mot folkgrupp.

TT: Skulle uttalandena i sig kunna vara hets mot folkgrupp om de hade spridit?

– Ja, enligt min uppfattning är det missaktande uttalanden. Hade detta spridits hade det kunnat bli ett åtal, säger Åhlund.

Enligt Åhlund hade det behövt vara ett tiotal personer som hörde vad som sades för att det skulle räknas som hets mot folkgrupp. Att filmen har sett av många fler har ingen betydelse, det gäller vilka som var där vid det tillfället.

– Att filmen har spridits kan inte belastas de här personerna, det har Expressen gjort i ett senare skede, säger Åhlund.

Vid ett tillfälle visar filmklippen blir en kvinna knuffad in i en bil. Detta, och en spark som måttas mot en man, skulle kunna bedömas som ofredande. Men även dessa brott är preskriberade, enligt Åhlund.

– Skulle det bedömas som ringa misshandel är det också preskriberat, säger han.

Inte heller en anmälan om falsk tillvitelse, att falskt anklaga någon för brott, leder till en utredning. Ett uttalande ska ha gjorts av någon av SD-männen i samband med att en man grips, vilket en anmälare ansåg vara falsk tillvitelse.

TT