Per Wahlgren ger tips om vinprovning

Köksmästare Per Wahlgren gav idag tips om hur man ordnar en enkel vinprovning hemma. Han tycker att det kan vara en trevlig inledning på en middag eller fest.

Läs mer för att se hans text om vinprovning.

Det viktigaste – bra glas. Kupade i någon form för optimal bouquet (doft). Kanske ni vill investera i svarta vinprovarglas. Då ser man inte om det är rött eller vitt man provar. Helt blint med andra ord. Jag tycker att man alltid skall prova ”blint” alltså att inte veta vad det är i glasen. Då är det lättare att inte ha förutfattade meningar.

Ett enkelt ”körschema” så man får en liten ”guideline” vad man skall leta efter.

Med huvudkriterierna;

För gärna små stödanteckningar under provningen, på ett A-4 papper, som stöd för minnet. Och du kommer ihåg från skolan; har man skrivit det en gång, så fastnar det lättare på en ”krok” uppe i hjärnan. Så funkar vi.

Utseende; Här kollar vi färg, djup, intensitet, viskositet = gardiner/tårar

Doft; Det svåraste av allt – vi försöker förnimma och beskriva vad vi hittar för doft; påminner mig om…(viktigt med öppet sinne och inga hämningar – tänk på allt du känt doften av, i hela ditt liv) farmors dammiga sammetsgardin, multna löv, nyklippt gräsmatta = fri fantasi råder. Fyllighet. Blommig/Bärigt/Fruktigt… försök och hitta så mycket karaktäristika som du bara kan. Och kom ihåg – doften är det viktigaste momentet i vinprovning. Första intrycket.

Smak; Påminner mig om…. Koppla också till doften om det hänger ihop. Mogen/omogen, Harmoni &balans = syra, alkohol, garvsyra i en mjuk rund balans. Fyllighetsgrad. Lång/kort eftersmak = ”svans”. Tycker jag om….?

Summering; Vilket var vinerna vi provade blint? Vilket var bäst utan mat? Till vilken mat passar vilket vin bäst? Försök att tänka ut en maträtt som vinet matchar. Kom ihåg till nästa tillfälle! Var vinet prisvärt?

Prova tre-fyra-fem , ni avgör själva hur många viner. Prata med din säljare i Systembolagsbutiken och be dem rekommendera olika viner som är druvrena. Alltså inte blandviner. Berätta för säljaren att det skall vara för en vinprovning och att de skall vara druvtypiska. Då är det lättare att känna tydliga skillnader och förhoppningsvis lära sig att känna igen de olika druvorna. Och komma ihåg till nästa gång.

Jag tycker man skall börja med viner gjorda på Cabernet Sauvignon, Pinot Noir (båda gärna från Chile eller Kalifornien, som brukar vara väldigt druvtypiska), Syrah/Shiraz (samma druva), Sangoviese, Tempranillo.

Nästa gång ni har vinprovning är det bara att bygga på med nya druvor att lära sig. Zinfandel, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Pinotage, Gamay, Nero d´Avola, Primitivo, …det finns åtminstone drygt 20-tal viktiga huvuddruvor till att fortsätta med, att lära sig känna igen. Att komma ihåg till nästa gång.

Ni kan variera vinprovningar i det oändliga med massor av spännande olika teman och utmaningar.

Vita viner, olika druvor. Samma druva från olika länder/världsdelar. Samma vin i olika glas. Olika viner från ett distrikt/region. Samma vin i olika årgångar. En producents olika viner. Etc. etc.

Lämpliga tilltugg till vinprovning; jag brukar alltid bara kör något neutralt lantbröd till provningen  för att rensa smaklökarna mellan de olika vinerna. Men vill man ha lite mera matigt som tilltugg tycker jag att man kan plocka ut lite små smakbitar som är vinets vänner. Skär ut lite ostkuber av tex. emmentaler, greve, herrgård (inte starkare och väl lagrade ostar – funkar inte bra). Brödbitar skall givetvis vara med – baka lite bondbröd eller surdegsbröd ; eller köp hos bagar´n. Knaperstek lite bacon. Gör minibruschettas med tomat, ost och vitlök och kör under grillelementet i ugnen.

Viner formligen älskar och gifter sig gärna med animalier såsom fisk och kött, tillagade lökar i alla dess former, ost i tillagade former som tex. gratänger, fetter som olivolja och smör. Alla former av tillagad svamp. Därmed inte sagt att man skall vräka i sig smör när man dricker eller provar vin. Men prova gärna att steka lite svamp, olika sorters lök och vitlök och bröd i smör – perfekt kombo till vin.  Soltorkade tomater, paprika, oliver o.dyl. inlagda i olivolja fungerar också bra. Jag poängterar gärna tillagad som viktig process för bra matchning med viner. Det händer mycket med tomaten, osten, löken, svampen vid tillagningen med smör eller olivolja som gör att kemin stämmer med vinet. Giftemål uppstår. 1+ 1 blir 3.

Undvik definitivt vinets ”fiender”; vindruvor, citron & syror i synnerhet, vinäger, ättika, etc. . Färska frukter, bladselleri. Olika former av inläggningar med vinäger/ättika som bas.  Starka kryddor – chili etc.

/Per Wahlgren