Nivån på havsytan stiger snabbare än väntat

2:13 min

Havsytans nivå stiger 60 procent snabbare än vad FN:s klimatpanel IPCC kom fram till år 2007. Det är ett oroväckande tecken, anser meteorologer Ekot talat med.

Det skriver en grupp forskare i en ny rapport, som publicerats i tidskriften "Environmental Research Letters". Resultatet är oroande, men inte överraskande, menar Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

– Det kommer flera rapporter, inklusive den här, om att havsytan höjer sig snabbare än vad IPCC har sagt. Och då tycker jag att det är lite orättvist att beskylla IPCC för att ha haft "fel". Redan när rapporten publicerades, så fanns det röster som höjdes för att den siffran antagligen var i lägsta laget.

Forskarna har med hjälp av satellitmätning jämfört havsytans nivå från 1990 till och med 2011. De såg att havsytan stiger med 3,2 millimeter per år istället för 2 millimeter, som FN:S klimatpanel IPCC kom fram till.

Havsytan stiger alltså 60 procent snabbare än klimatpanelens prognos. Och även om det låter lite, med någon millimeters snabbare takt på havsytehöjningen, så kan det få väldiga och svåra följder.

– Ja, man ska komma ihåg, att för det första är inte den här ökningen jämnt fördelad, utan det är vissa områden som har en större ökning, och andra områden som har en mindre ökning. Och det finns till och med områden som har en sänkning Och det beror på  hur världshaven ser ut, hur de är begränsade av kontinenterna och hur bottenförhållanden ser ut och så vidare. Sen ska man komma ihåg, att det som ställer till problem det är inte den här höjningen av medelytan utan det är de högsta nivåerna som uppstår, när man har en kombination av kanske havsytehöjning, pålandsvind, mycket nederbörd, så att det kommer mycket vatten i floderna, och flera faktorer samtidigt. Alltså, det är de extrema förhållanden som uppträder sällan. Det är de som ställer till problem. Och för en sån händelse, så kan några millimeters höjning av medelytan över hela globen, det kan betyda meter vid ett givet tillfälle vid en given tidpunkt på en given plats.

Och då talar vi om risker för kanske miljoner människor?
– Ja, det är ju så att en stor del av jordens befolkning bor i kustområden, och många  kustområden är tättbefolkade. Och det finns också många områden där populationer av fattiga människor i utvecklinsländer bo vid kustområden och inte har möjlighet att försvara sig mot detta. Och om man lägger ett högt vattenstånd på vädersystem som orkaner i Bangladesh till exempel, så kan det här vara väldigt väldigt allvarligt.