Skräp från Mount Everest blir till konst

Lås in 15 nepalesiska konstnärer tillsammans med 1,5 ton skräp från Mount Everest i en månad. Vad får du då? Jo, 75 konstverk gjorda av syrgastuber, rep och söndriga tält.

Att bestiga världens högsta berg Mount Everest är sannerligen ingen dans på rosor. Med en höjd på 8.848 meter och temperaturer som kan sjunka till minus 60 grader Celsius kan minsta gram innebära liv eller död för den som vill nå toppen. Bergsklättrare som återvänder från toppen rapporterar om högar med skräp som gömts i snön och som syns först när sommarvärmen kommer.

Varje år lämnas mängder av avfall kvar på bergets sluttningar, detta trots att bergsklättrare som vill bestiga Everest måste betala 4.000 dollar, cirka 26.000 kronor, i handpenning och får tillbaka pengarna först efter att de bevisat att de inte skräpat ner berget.

Nu har en grupp nepalesiska konstnärer förvandlat en del av skräpet från Mount Everest till konst, i ett försök att få bergsklättrare att sluta smutsa ner, rapporterar Reuters.

– Everest är vår kronjuvel i världen. Vi ska inte ta det för givet. Mängden skräp där skadar vår stolthet, säger Kripa Rana Shahi, chef för konstnärsgruppen Da Mind Tree, till nyhetsbyrån.

1,5 ton skräp har under våren fraktats ner från berget av lokala klättringsguider, och nu har konstnärsgruppen förvandlat avfallet till 75 skulpturer. Konstnärerna har bland annat gjort en jak, vindspel och buddhistiska bönekvarnar av tomma syrgastuber, konservburkar, trasiga tält, rep, stövlar, tallrikar, aluminiumstegar och plastpåsar.

Konsten är till salu, och en del av intäkterna går till organisationen Everest Summiteers' Association, som hjälpte till att samla in skräpet.

– Skräpet på Everest är skamligt. Vi försöker förvandla skräpet till guld här, säger organisationens chef Wangchu Sherpa till Reuters.