Posener-miljoner hittade i Jersey

Konkursförvaltaren Hans Renman har hittat 3,2 miljoner kronor som tillhör huvudpersonen i Trustorhärvan, Joachim Posener. Pengarna fanns på ett konto i skatteparadiset Jersey, skriver di.se.

Tipset om pengarna kom från tidigare konkursförvaltare, som inte undersökt saken fullt ut av rädsla för att processen skulle kosta mer än den smakade.

– Jag tyckte att det var värt ansträngningen. Det här arbetet har också betalat sig synnerligen väl för konkursboet då pengarna som ska överföras vida överstiger kostnaderna för den här enskilda insatsen, säger Hans Renman till di.se.

Pengarna kommer till största del att överföras till staten, som täckt kostnader på flera miljoner för Poseners personliga konkurs.

Hösten 1997 avslöjades att investmentbolaget Trustor varit utsatt för ett gigantiskt bedrägeriförsök. Joachim Posener, då vice vd, hade fört över 620 miljoner kronor netto till ett konto i London utan formell fullmakt. 135 miljoner kronor fördes sedan tillbaka till Sverige.

Två personer, Peter Mattsson och Thomas Jisander, häktades misstänkta för grov trolöshet mot huvudman men friades 2002 av Svea hovrätt.

Jisander dömdes sedan för anstiftan till grov förskingring till 1,5 års fängelse.

Efter Trustorhärvan flydde Joachim Posener utomlands, satt i personlig konkurs. Han var internationellt efterlyst under elva år. De brott han misstänktes för är i dag preskriberade.

TT