SD-ledamot polisanmäld för förolämpning

1:02 min

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Lars Isovaara har polisanmälts misstänkt för att ha förolämpat en vakt i riksdagen natten till i dag.

Expressen skriver att Lars Isovaara förolämpat en vakt med utländsk härkomst, bland annat genom att spotta och härma en gris. Efter det upprättade polisen en anmälan mot honom om förolämpning.

Enligt Isovaara själv ska han strax innan ha utsatts för ett rån utanför riksdagen av två män med utländskt utseende. Två poliser kom till platsen och följde honom med in i riksdagen, där en vakt skulle öppna en dörr för dem.

Ekot har försökt få en kommentar från Isovaara, men han ville inte säga mer än så här:

– Ni får en presskommuniké från pressavdelningen, så ni får nöja er med det.

På frågan om vad som hände med vakten svarar inte Isovaara, men till TT säger han så här:

– Jag var helt chockad. Vakten påminde mig om en av de här killarna (rånarna) som stod bredvid mig utseendemässigt. Och de här killarna som stod bredvid mig var invandrare kan jag säga.

– Och tyvärr blev det dumt när vakten kom nära mig. Jag sade "kom inte nära mig jag vill vara ensam med de här poliskvinnorna". "Jag orkar inte med det här invandrarsamhället," eller något sådant där kanske jag också sade.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger till Ekot att han inte känner till några detaljer.

– Lars Isovaara har blivit utsatt för ett rån eller en grov stöld utanför riksdagen, och sedan har det hänt något därefter, men vad som har sagts och skett i detalj där, det vet inte jag just nu.

Polisen bekräftar för TT att det finns en anmälan om förolämpning mot Isovaara. Däremot har vakten ännu inte medgivit att utredningen ska gå vidare, vilket krävs när det handlar om förolämpning.

Björn Ericsson, säkerhetschef vid G4S, bekräftar för Ekot att en vakt på företaget har fått höra kränkande kommentarer från SD-ledamoten.

– Jag har fått bekräftat att han blev kränkt på grund av sitt ursprung.

Hur ser du på att det här har inträffat?

– Om man ska utgå från det som vi har hört hittills och att han har blivit kränkt så tycker jag att det är allvarligt, säger Björn Ericsson.

Ekot