Tre framtida alternativ för hamnen i Kappelshamn

2:08 min

I nästa vecka ska regionens politiker ta ställning till om hamnen i Kappelshamn ska säljas, och i så fall till vem. Socialdemokraten Åke Svensson är regionstyrelsens ordförande och säger att det finns tre alternativ, dels att hamnen säljs till gotlandsbolaget, att den går ut på försäljning igen, eller att regionen behåller hamnen.

Uppemot 20 miljon beräknas det kosta att rusta den slitna kajen, och ett par hundratusen till per år får regionen lägga ut på underhåll.

Så att behålla den i kommunal regi som kappelshamnsborna slagits för, tror inte Åke Svensson är möjligt, och moderaternas Lena Celion håller med. Men till vem är inte klart, trots att Gotlandsbolaget redan för flera år sedan fick första tjing på hamnen och redan har betalt handpenning.

Men i somras stoppade regionsstyrelsens försäljningen, eftersom flera andra hört av sig och ville utveckla hamnområdet i Kappelshamn.

Men de har inte kunnat redovisa att de har pengar till den investering som krävs, säger Åke Svensson, som själv tycker att Gotlandsbolaget kan få köpa hamnen.

Projektgruppen Utveckla Kappelshamn tycker däremot att det är kortsiktigt av regionen att göra sig av med hamnen, som kan bli viktig i framtiden. De tycker också att regionen borde ta bättre betalt för hamnen om den ska säljas.