Gnosjö

Arbetslöshet kan leda till ökad skatt

1:25 min

Den höga arbetslösheten i Gnosjö leder till att kommunens ekonomi blir allt mer ansträngd. Nu flaggar det moderata kommunalrådet Arne Ottosson för skattehöjningar.

Tiden då Gnosjö hade en arbetslöshet på runt en procent ser ut att vara förbi. Lågkonjunkturen 2008 slog hårt mot företagen och många blev av med jobben. Jobb som inte tycks komma tillbaka.
– Det är mycket bekymmersamt. Vi är inte vana vid det här, säger Arne Ottosson.

Luca Duimovich är en av dem som förgäves sökt många jobb de senaste åren.
– Jag knackar på dörren och i bland säger de att jag ska lämna ansökan, ibland säger de att de inte har jobb. Det är svårt utan jobb.

Många i Gnosjö blev så vana vid att det tidigare fanns så gott om jobb att det här med a-kassan ansågs onödigt. Det har blivit ytterligare en belastning eftersom kommunen då fått gå in med försörjningsstöd till de arbetslösa. Siffrorna talar sitt tydliga språk, sedan lågkonjunkturen slog till hösten 2008 har utbetalningarna mer än fördubblats.

– Det drabbar vår kommunala ekonomi hårt. och dessutom blir det negativa ringar, har man inget arbete kan det komma missbruk och annat som kostar kommunen ännu mer pengar, säger Arne Ottosson.

För att få ordning på ekonomin i kommunen utesluter inte det moderata kommunalrådet skattehöjningar.
– Det kan det bli.