Förtalsdömde Wiechel tar över efter Isovaara

1:40 min

Efter att SD-riksdagsmannen Lars Isovaara lämnar sina uppdrag i riksdagen ska Markus Wiechel, tidigare dömd för förtal, ta över Isovaaras plats i riksdagen.

Den 24 år gamla Markus Wiechel har fyra gånger stämts för texter som publicerats på hans blogg. Två gånger har han fällts.

I juni 2011 fälldes han i Göta hovrätt för att han på sin blogg pekat ut en man med namn och påstått att denne deltog i en attack mot ett SD-möte i Eslöv 2006.

I ett annat fall fälldes Wiechel för att en annan man, i en kommentar på bloggen, pekats ut som dömd för brott. Eftersom bloggen var modererad krävdes godkännande av kommentarer och Wiechel gjorde sig skyldig till förtal trots att han inte skrev texten, enligt hovrättens dom i april 2011.

Båda gångerna fick Wiechel betala 5 000 kronor i skadestånd till de utpekade, samt rättegångskostnader.

Själv anser Markus Wiechel att han är lämplig som efterträdare på Isovaaras riksdagsplats.

– Absolut. Om man går in och tittar på vad det är för domar, så ser man att det inte är särskilt allvarligt. Jag anser själv att domarna är felaktiga. Jag är inte dömd för att ha ljugit, säger Markus Wiechel.

Enligt partiledare Jimmie Åkesson bedöms domarna mot Wiechel inte så allvarliga att Wiechel inte kan företräda partiet.

– Ska man tycka att det är intressant bör man också beskriva vad det handlar om. Det handlar bland annat om en kommentar som är skriven på hans blogg, säger Jimmie Åkesson till Ekot.

Markus Wiechel är i dag Sverigedemokraternas ordförande i Östergötland. Han sitter också med i partistyrelsen och har även varit ordförande för partiets lokalavdelning i Norrköping.

LÄS OCKSÅ:

Ekot/TT