Leveson: Presslagstiftning krävs i Storbritannien

1:34 min

I dag presenteras den så kallade Leveson-utredningen i Storbritannien, som tillsattes efter att den omfattande avlyssningsskandalen rullades upp förra året. Domaren Brian Leveson säger att det krävs lagstiftning till stöd för ett nytt organ för den brittiska pressen.

Utredningen om pressetiken tillsattes i spåren av avlyssningsskandalen kring tidningen News of the world. Och om Domaren Brian Leveson, som ledde utredningen, får bestämma är det stora förändringar att vänta för den brittiska pressen.

– I en demokrati håller den fria pressen makten ansvarig för sina handlingar, men den brittiska pressen har med ett par undantag misslyckats med att utkräva sitt eget ansvar, sa Brian Leveson när han presenterade sin 2 000 sidor långa utredning i dag.

Och han föreslår ett nytt oberoende kontrollorgan för pressen. Den nuvarande nämnden har varit alldeles för tandlös, säger han. Övervakaren ska ha möjlighet att straffa tidningar med böter på uppemot 10 miljoner kronor om de inte följer reglerna.

Och för första gången på över 300 år kan det bli så att Storbritannien får en presslagstiftning. För det är det enda sättet att säkra riktigt oberoende och långsiktighet, säger Brian Leveson.

Utredningen tillsattes för ett år sedan efter att det avslöjats att den numera nedlagda tidningen News of the world avlyssnat en mördad flickas telefonsvarare.

Premiärminister David Cameron står nu inför ett svårt val. Om han genomför utredningens förslag riskerar han att splittra sitt eget parti, där många menar att lagstiftning hotar pressfriheten. Eller så riskerar han att anklagas för att hålla sina vänner inom tabloidpressen bakom ryggen och uppröra stora delar av allmänheten som enligt opinionsundersökningarna här vill se en reglerad press i Storbritannien.