Vanligt med arbetsskador i restaurangbranschen

3:59 min

Köket är den farligaste arbetsplatsen i restaurangbranschen. Hundratals personer skadar sig varje år. Samtidigt har allt fler i restaurangbranschen utländsk bakgrund och bristande svenskkunskaper. Därför har Arbetsmiljöverket nu inlett en informationskampanj på tolv språk.

– Vi tycker att det är viktigt att alla får en bra information och en bra introduktion. Det kan vara så att man som arbetsgivare kanske inte heller alla gånger känner vilka regler som finns kring arbetsmiljön och vad som är viktigt att tänka på när man ska jobba rätt och säkert, säger Pernilla Niia som är sektionschef på Arbetsmiljöverket i Göteborg.

I Arbetsmiljöverkets video berättar Riza om vad som hände när han var oförsiktig:

– Jag heter Riza och jobbat på många restauranger. En dag, förra året, skulle jag bära en kokande kastrull. Inget problem, tyckte jag. Men så halkade jag och pum! så får jag allt över mig. Jag fick ligga i sjukhuset och sen blev jag sjukskriven ett tag.

De vanligaste olycksorsakerna på restaurangerna är fall på hala golv, skärsår från knivar och brännskador. Men det finns också skador som utvecklas över tid efter att till exempel ha lyft tunga saker under flera år. Även hot- och våldsituationer är vanliga i restaurangköken på grund av till exempel stress. De senaste fem åren har över 1 250 anmälningar rapporterats om arbetsskador i branschen. Men mörkertalet kan vara stort, säger Pernilla Niia.

– Vi tror att det är så. Utifrån inspektionerna i den här branschen så vet vi att de arbetsgivare som vi har träffat på inte alltid har så hög kunskap om arbetsmiljölagen och vilka skyldigheter som arbetsgivaren har, bland annat att rapportera olyckor och arbetsskador.

Anna som jobbar på restaurang fick en arbetsskada på grund av bristande kunskap om hur ska man göra rätt med tunga lyft i köket.

– Jag heter Anna, och jag har jobbat som servitris i snart åtta år. Förra året så sträckte jag ryggen. Det sa bara knack! Jag kunde knapp röra mig alls. Jag älskar mitt jobb. Jag ska inte behöva knäcka ryggen varför jag serverar på restaurang. Det finns faktiskt regler som skyddar dig.

Arbetsmiljöverkets kampanj pågår till och med januari 2013. Det sker alltså i form av en webbplats med bland annat film och checklistor - och det på tolv språk.

Att antalet anställda som är födda i andra länder än Sverige och som har tillfälliga arbetstillstånd ökar, gör inte saken lättare. Hotell- och restaurangbranschen har den största andelen utrikesfödda egenföretagare, 70 procent var födda utanför Sverige. Migrationsverket gav för 2012 cirka 1 400 arbetstillstånd för restaurangjobb.

Riza påmminer att alla har rätt till träning och information om hur maskiner och rutiner bör skötas.

– Alla som är med på jobbet måste ha en introduktion och veta hur alla maskiner och verktyg fungerar. Det ska till exempel finnas säkerhetsrutiner vid fritessen, skärmaskinen och stekbordet. Förstahjälpen utrustning och brandsläckare ska finnas i närheten.

Om man utgår från att arbetsgivaren anmäler en olycka på sin arbetsplats, hur får Arbetsmiljöverket då denna information? Pernilla Niia:

– Ja, då får vi den via Försäkringskassan dit arbetsgivaren är skyldig att rapportera om någon har skadat sig i jobbet. Det finns också en skyldighet för arbetsgivaren att rapportera in allvarliga olyckor till oss. Arbetstagarna har en möjlighet att informera oss om situationer som händer, säger Pernilla Niia, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Göteborg.