Blekinge

Flyktingar går utan skor och varm jacka i november

1:48 min

Flyktingar på ett asylboende i Asarum går barfota i flip flop-sandaler och utan jacka i novemberkylan. Det var det enda de hade på sig när de kom hit för tre veckor sedan, och fortfarande har de inte fått något bidrag till vinterkläder, säger Birol Rashidov från Makedonien.

Milanka Zecevic som också kommit till det nyinträttade asylboendet i Asarum tolkar det som Birol säger:

– Den här mannen är mycket fattig. Jag ger honom mina skor när han måste gå och köpa mat. Han har ingen vinterjacka heller, säger hon.

Lånade skor
Milanka Zecevic berättar att de är fyra stycken som samsas om hennes tunna gympaskor när de ska gå och handla. För Birol och flera andra har nämligen bara tunna plastsandaler på fötterna, och de fryser, även om de tar på sig ett par strumpor.

Milankas man lånar ut sin jacka, och Birol säger att personalen på Migrationsverket sagt att pengarna ska komma.

– De säger åt oss att inte oroa oss och att det ska komma pengar.

Hög med ansökningar
Men fortfarande efter tre veckor har de inte sett röken av några pengar. Flyktingar som behöver vinterkläder måste göra en ansökan om extra bidrag, och eftersom det har kommit många nyanlända till Blekinge ligger det en hög med 150 ansökningar på Migrationsverket i Krisitianstad.

Camilla Hegbart på Migrationsverket säger att det kan dröja ytterligare någon vecka innan det är klart.

– Vi jobbar dagligen med att försöka beta av de som väntar.

Kunde man inte förutse att flyktingar som kommer i november skulle behöva varma kläder?

– Jo, det är beklagligt att det är så här. Vi får väl ta en diskussion igen nästa år så att det inte blir så, säger Camilla Hegbart.

Carina Melin  
carina.melin@sverigesradio.se