David Lachapelle på Fotografiska: "Burning Beauty"

2:24 min

I dag öppnar Fotografiska i Stockholm sin största enpersonsutställning hittills, och det är också den amerikanska konstnären David Lachapelles största utställning i karriären. En stor retrospektiv med fotografier från 80-talet och fram tills i dag fyller museets alla våningar.

David Lachapelle blev känd på 90-talet som Hollywoodstjärnornas favoritfotograf och har fotat både för modemagasin och till egna utställningar. Hans bildvärd kännetecknas av sex, kändisar, och konsumtionskritik och han hämtar inspiration i dom stora frågorna.

– Idéer från upplysningen och renässansen, liv efter döden, finns det en själ. Det är sådant jag alltid haft med mig i mina bilder, säger David Lachapelle och tittar längs Fotografikskas väggar. Jag har aldrig sett alla mina bilder samlade så här förrän nu.

David Lachapelle slog igenom i mitten av 80-talet i New york, som fotograf åt Andy Warhols  tidskrift Interview Magazine, och Warhols tidskrift där kändisar intervjuar varandra blev sen en språngbräda för karriären. Under 90- fotade David Lachapelle för alla de glansigaste magasinen, Vogue,  Elle, GQ , Rolling Stone osv och han blev de allra största kändisarnas favoritfotograf. Listan på Hollywoodstjärnor som låtit sig förevigas av Lachapelle är milslång, och dom flesta hänger nu på Fotografiskas utställning.

Det handlar om sex, religion konsumtion och undergång. Där finns ett släktskap med Paul McCarthys civilisationskritiska konst.Men den konstiga situationen som uppstår i David Lachapelles fall är att hans konsumtionskritiska bilder i många fall publiceras i motsatt syfte och blir ett slags konsumtionskritiska annonser.

En återkommande person är Jesus, till exempel i ett porträtt av Kanye West i törnekrans och så bildserien Jesus Is My Homeboy, där bibliska motiv får ganstertouch.

 – Det är mitt sätt att ta tillbaka religionen från fundamentalisternas perverterade bild av den, säger David Lachapelle.

Burning Beuty, visas på Fotografiska i Stockhoklm till den 3 mars