Israel: Palestinsk FN-plats försenar ny stat

1:42 min

I kväll väntas FN:s generalförsamling rösta ja till att ge palestinierna status som observatörsstat i FN. Israel, som tidigare varnat för repressalier, har tonat ner sina hot men vidhåller att palestiniernas envisa agerande kommer att straffa sig.

Ingenting kommer att förändras, tvärtom försenas nu etablerandet av en palestinsk stat, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som tonat ner hoten om att straffa palestinierna men som ändå vill att de återvänder till förhandlingsbordet.

Men det är ingen idé, menar palestinierna - så länge Israel fortsätter att bygga bosättningar på den mark där den palestinska staten skulle ligga.

Palestinier brukar beskriva det som att förhandla om en bit ost; medan samtalen pågår, äter Israel upp osten.

En annan kommentator sa att vad som än händer i FN kommer Mamhoud Abbas, den palestinske presidenten, att behålla sin observatörsstatus i palestinsk politik.

Det som en ironisk kommentar till Abbas isolering - som ökade ytterligare under det senaste Gazakriget där han satt maktlös på Västbanken och inte ens var inblandad i vapenvilan där Israel förhandlade direkt med Hamas med Egypten som medlare.

Men även om det som sker i FN framförallt är symboliskt, så är många palestinier stolta idag - och angelägna om att frågan om en palestinsk stat åter hamnar på FNs agenda.

Tusentals slöt upp för att fira och vifta med palestinska flaggor i Ramallah i dag -  fullt medvetna om att detta varken innebär en stat, eller påverkar Israels ockupation, eller enar de splittrade palestinierna med Hamas i Gaza och Fatah på Västbanken.