Upphovsrätten i vägen för digitaliseringen

2:28 min

Allt fler arkiv i Sverige väljer att digitalisera sina fotografier, brev och texter. Men även om samlingarna är 100 år gamla så kan de omfattas av upphovsrättslagen. Fotografen eller brevskrivaren måste därför få ersättning för sina verk - Något som kan vara svårt för arkiven att erbjuda.

Därför är det omöjligt för arkiven att visa upp en stor del av sina samlingar. Men det vill arkiven i Västra Götaland ändra på. Stefan Högberg är arkivarie på regionarkivet i Göteborg.

– Om man ska hårdra det så kan man säga att vi får uppdraget att tillgängliggöra, men en lag som får oss att låta bli, säger Stefan Högberg på Regionarkivet i Göteborg.

Den svenska upphovsrätten gör det svårt för arkiven att digitalisera sina fotografier, texter eller brev. För att få lov att publicera till exempel privata fotografier på nätet krävs att fotografen eller fotografens anhöriga har gett sin tillåtelse. Men det kan vara svårt att ta reda på vem som tagit ett anonymt foto från tidigt 1900-tal. Därför väljer många arkiv att hålla sitt material instängt i magasin. Det vill arkiven i Västra Götaland ändra på. Med hjälp av nya riktlinjer ska arkiven bli modigare, och publicera mer av sitt material - även om man inte vet vem som står bakom det.  

När ni ska bli mer offensiva, finns det inte en risk för att ni begår lagbrott då?

– Inte lagbrott. Däremot finns det en risk att vi blir stämda. Lagen är oklar, och på många ställen är det svårt att veta vad som gäller. Men i så fall får vi ta det, då kanske vi får ett vägledande rättsfall. Det är på sätt och vis det vi behöver, säger Stefan Högberg.

Frågan om hur arkiven ska hantera fotografier eller brev som inte har någon känd upphovsman har länge varit en stridsfråga.

När Kungliga biblioteket ska publicera äldre dagstidningar, publiceras inte tidningar som är tryckta efter 1862. Det kan, rent teoretiskt, finnas folk som deltog i tidningarna som tioåringar och som därefter blev 90 år gamla. Deras upphovsrätt sträcker sig fram till idag.

Alla är överrens om att dagens lagstiftning är ett problem för arkiven, och står i vägen för allmänhetens rätt till information. Men på KB är man ändå inte helt förtjust i Västra Götalands nya strategi. På KB menar man istället att arkiven i Västra Götaland borde vända sig till regeringen och be dem skynda på processen med en ny upphovsrättslag. Men det håller inte Stefan Högberg med om. Problemet finns här och nu - och om inte arkiven ser till att positionera sig - då kommer man att förlora slaget om upphovsrätten till kommersiella aktörer.

– Upphovsmännen har starka organisationer som arbetar för dem. Vi måste se till att hänga med och strida för vår tolkning av lagen, och av situationen innan lagen ens är skriven, säger Stefan Högberg.