Borg blockerar beslut om europeisk bankunion

2:25 min

Sverige kommer att stoppa alla försök till uppgörelse om EU:s bankunion i Bryssel på tisdag. Det krävs enhällighet för att genomföra förslaget och finansminister Anders Borg fick i dag stöd av riksdagens EU-nämnd för att blockera förslaget.

Sveriges nej är i praktiken ett veto, eftersom beslutet om en bankunion kräver enhällighet.

Bankunionen är långt ifrån färdigförhandlad, anser Borg.

– Det finns ett antal stora frågekomplex där skiljelinjerna är väldigt stora och principiella. Vi anser att vi inte kan låta tidsplaneringen vara överordnad, utan vi är beredda att samlas till ytterligare ekofinmöten. Det finns många datum fram till årsskiftet, om man nu vill ha ett beslut till dess, säger Anders Borg (M).

Sverige har flera invändningar mot det förslag som finns om en bankunion. Bland annat handlar det om att säkra inflytande i beslutsprocessen, trots att Sverige är ett icke-euroland. Dessutom vill Sverige kunna ha hårdare krav på bankernas kapitaltäckning.

– Det går helt enkelt inte för oss att acceptera ett beslut förrän vi är framme vid en kompromiss som alla kan leva med, säger Borg efter ett möte med riksdagens EU-nämnd, där han fick bred uppbackning för sin linje.

Målsättningen för EU-länderna är att stats- och regeringscheferna ska kunna besluta om en bankunion vid sitt toppmöte i luciatid.

TT/Ekot